Olejek z oregano – zaskakujące właściwości

Każdy miłośnik dobrego jedzenia zna oregano. Jest to aromatyczne zioło dodawane głównie do śródziemnomorskich potraw. Mało kto jednak wie, że z liści tej rośliny można także wytworzyć olej o wspaniałych właściwościach.

Olejek z oregano – składniki

W składzie olejku z oregano dominują dwa składniki – tymol i karwakrol. Pierwsza substancja działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwropne i przeciwgnilne. Zwalcza bakterie gronkowca złocistego i bakterie listerii oraz drożdżaki. Karwakrol również wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne, a dodatkowo wspomaga pracę układu trawiennego.

W olejku z oregano znajdziemy także takie składniki odżywcze jak:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę K
  • flawonoidy
  • minerały (potas, żelazo, cynk, wapń i magnez)

Działanie olejku z oregano

Olejkowi z oregano przypisuje się następujące właściwości:

  • zwalcza pasożyty i drobnoustroje, zatrzymuje rozwój bakterii, które dostają się do naszego organizmu wraz z nieświeżym pokarmem lub innymi drogami
  • zwalcza drożdżaki i bakterie wywołujące infekcje i grzybicę
  • chroni przed przeziębieniami i grypą
  • wspomaga pracę układu trawiennego, pomaga w procesie odchudzania
  • zmniejsza tempo starzenia się organizmu dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy
  • łagodzi bóle stawów i kości wywołane nieprawidłową postawą ciała

Olejek z oregano jest bardzo ostry i może podrażnić przewód pokarmowy. Z tego względu należy stosować go tylko i wyłącznie po rozcieńczeniu. Poleca się rozpuścić kilka kropel w jednej szklance wody.

Blog o zdrowiu i odżywianiu https://arturtopolski.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *