Dieta w cukrzycy

Cukrzyca to przewlekła choroba, która występuje u ponad miliona Polaków. Choć sama w sobie nie jest śmiertelna to jej powikłania mogą być groźne dla zdrowia i życia. Warto więc przyjmować leki, kontrolować poziom cukru i stosować się do zaleceń lekarskich. Bardzo ważnym elementem prawidłowego leczenia jest przestrzeganie diety. Odżywianie przez osoby chore na cukrzyce polega przede wszystkim na unikaniu produktów z wysokim indeksem glikemicznym. W grupie produktów, które najlepiej w ogóle wykluczyć znajdują się więc: piwo, frytki, placki ziemniaczane, miód, gotowane ziemniaki i ryż do obiadu, dżemy, czekolady. Z kolei na drugim biegunie znajdują się warzywa i większość owoców. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie mają indeksu, dlatego pod względem cukrzycowym są bezpiecznie. Osoba chora na cukrzycę powinna jadać posiłki o stałych porach. Warto jeść niedużo ale częściej i oczywiście nie należy przejadać się przed snem. Wskazane jest też by znaleźć zdrowy zamiennik do cukru, którym słodzi się kawę czy herbatę.